Uwielbiam śledzie w każdej postaci. To danie powstało z miłości do śledzia i pewnego żabojada;) Efekt był zaskakująco dobry:)
Składniki:
4 płaty śledziowe Lisner ,,Wiejskie" lub inne w oleju lekko marynowane z cebulą
kawałek pora (zielonkawa część)
pół winnego jabłka
5 marynowanych podgrzybków
mała szalotka lub mała cebulka
trzy łyżki śmietany 18 proc.
łyżeczka majonezu
łyżeczka soku cytryny
łyżeczka cukru
sól,pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki siekamy w drobną kostkę a następnie łączymy ze śmietaną, majonezem, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Tatar nadaje się do spożycia po godzinie w lodówce. Ja serwuję go przy pomocy foremki zrobionej z puszki od tuńczyka z wyciętym dnem i wieczkiem:)
Najlepszy z razowym chlebem wiejskim z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz