wtorek, 4 września 2012

SOLA MAŚLANO-CYTRYNOWA

Sola to jedna z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych ryb na świecie. Myślę, że ten przepis Wam się spodoba. To jakie dodacie warzywa zależy od Was. Najlepiej jeśli są to warzywa sezonowe.

Składniki dla 2 os.:

2 filety soli
6 łyżek masła
świeży tymianek cytrynowy lub zwykły
skok z połowy cytryny
otarta skórka z ćwiartki cytryny
4 plastry cytryny do gotowania
sól morska, pieprz
Warzywa sezonowe (marchewka, fasolka, brokuły, cukinia itd.)

Przygotowanie:

Warzywa gotujemy na parze na pół twardo. Następnie podsmażamy je chwilę na patelni na maśle z tymiankiem.
 Rybę solimy, doprawiamy tymiankiem, skórką z cytryny i gotujemy na parze ok 3 minuty. Do wody wrzucamy plastry cytryny i gałązkę tymianku.
Na patelni rozgrzewamy masło aż uzyska jasno brązowy kolor i rumienimy na nim kilka sekund ugotowane filety uwaga nie przekręcamy tylko łyżką polewamy gorącym masłem. Skrapiamy cytryną, potrząsamy patelnią i układamy na ugotowanych wcześniej warzywach.




 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz