wtorek, 4 września 2012

IDEALNA KACZKA PIECZONA

Idealna kaczka powinna być miękka, wilgotna w środku i chrupiąca na zewnątrz:) Przetestowałam kilkanaście przepisów i sama opracowałam najlepszy:)

Składniki:

średniej wielkości kaczka ok. 1,2 kg
suszony majeranek i tymianek
rozgnieciony ząbek czosnku
sól
pieprz 
łyżka mleka

Przygotowanie:

Kaczkę dokładnie solimy również w wewnątrz (kaczka lubi ,,masaż" więc trzeba przyłożyć się do tego). Środek nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku i pozostałymi przyprawami . Zostawiamy pod przykryciem w lodówce na całą noc. 
Wyjmujemy z lodówki godzinę przed pieczeniem i smarujemy skórę mlekiem.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Wkładamy kaczkę i pieczemy ok. 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy folią aluminiową i pieczmy 2 godziny. Po tym czasie odkrywamy kaczkę i pieczemy kolejne 25 min polewając co kilka minut wytopionym tłuszczem aż uzyskamy złoty kolor.

Podajemy z pure i z buraczkami albo duszonymi jabłkami z majerankiem i kaczym tłuszczem lub blanszowaną, czerwoną kapustą z miodem i czerwonym winem.

Do tego butelka czerwonego, wytrawnego wina oczywiście:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz