poniedziałek, 3 września 2012

TARTA JAGODOWA

Pyszne,proste, pachnące ciasto...rozpływa się w ustach. Możecie użyć zarówno świeżych jaki i mrożonych jagód a potem podawać tartę z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi.

Składniki:

Ciasto:
 
130 g masła o temperaturze pokojowej, pół łyżeczki soli, 35 ml mleka o temperaturze pokojowej, 175 g przesianej mąki pszennej, pół łyżeczki cukru pudru, 1 żółtko, pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
 Farsz:
1,5 szklanki jagód, 3/4 szklanki cukru pudru, pół łyżki maki ziemniaczanej, pół łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce, przez co najmniej 2 godziny.
Farsz: jagody posypać cukrem i zostawić na 30 min na sitku tak aby pozbyć się za dużej ilości soku. Następnie posypujemy owoce za pomocą małego sitka zmieszanymi mąkami i delikatnie mieszamy.

Posmarowaną masłem foremkę wykładamy schłodzonym, rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem i wykładamy owoce. 

Pieczemy ok. 35 min w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz