Prosta, aromatyczna włoska sałatka caprese czyli klasyczne pomidory z mozzarellą:)
Najlepsza z prawdziwej mozzarelli bufala z bawolego mleka i podłużnych pomidorów pelati...uwielbiam!
Składnki:
3 pomidory pelati
kulka mozarelli bufala
kilka listków bazylii
kilka gałązek świeżego tymianku
sól morska, pieprz
sos:
łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
szczypta cukru
Przygotowanie:
Pomidory i mozarellę kroimy w plastry (można obrać pomidory ze skórki ale nie jest to konieczne) i układamy w dowolny sposób na talerzu. Zioła drobno siekamy. Następnie przygotowujemy sos mieszając dokładnie za pomocą trzepaczki oliwę z octem i cukrem.
Chwilę przed podaniem polewamy pomidory z mozarellą sosem, posypujemy posiekanymi ziołami i posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz