czwartek, 6 września 2012

RATATOUILLE PROWANSALSKIE

W pełnym sezonie, kiedy warzywa są najsmaczniejsze i najtańsze, często przygotowuję Ratatouille w większej ilości i mrożę w małych porcjach. To danie świetnie się przechowuje w zamrażalniku, jednocześnie zachowując pełnię smaku prze kilka miesięcy.
Ratatouille stanowi świetny dodatek do ryb i mięs. Szczególnie polecam do jagnięciny:)

Składniki:
2 średnie cukinie
2 średnie bakłażany
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 papryczka chilli
łyżka cukru
łyżka octu balsamicznego
6 pomidorów pelati lub zwykłych bez skórki
2 cebule
4 ząbki czosnku
10 listków bazylii
1 łodyga selera naciowego
plaster cytryny
łyżeczka tymianku i rozmarynu
2 listki laurowe
łyżeczka natki
pieprz, sól
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
 Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilę na oliwie. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa, chilli bez pestek, posiekanie i obrane ze skóry pomidory oraz cytrynę, łodygę selera, ocet i wszystkie przyprawy. 
Gotujemy wszytko pod przykryciem ok. 35 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz