wtorek, 4 września 2012

MUS CZEKOLADOWY

Tym deserem zachwycie nawet najbardziej wymagającego smakosza. Klasyczny mus czekoladowy nie ma sobie równych... aksamitny, lekki i baaaardzo czekoladowy:)

Składniki:

100 gr gorzkiej czekolady dobrej jakości o min. zawartości kako 60 proc.
3 jajka
łyżka masła
3 łyżki śmietanki 36 proc.
łyżka mocnej kawy espresso
łyżka kakao
6 łyżek drobnego cukru
szczypta soli

Przygotowanie:

Czekoladę z masłem, śmietaną i kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z cukrem i solą. Do rozpuszczonej, lekko schłodzonej czekolady dodajemy po kolei żółtka i mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie stopniowo do masy dodajmy pianę najpierw 1/4 porcji i mieszamy do połączenia składników potem resztę i delikatnie mieszamy. Przelewamy do kieliszków i zostawiamy w lodówce na co najmniej 6 godzin w lodówce. Warto jest przykryć mus folią żeby nie wchłonął zapachów z lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao i ew. dekorujemy bitą śmietaną i sezonowymi owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz