wtorek, 4 września 2012

MARKELA Z GRILLA

Świeża makrela z grilla nie ma sobie równych!:)
Od jakiegoś czasu jest dostępna w większości sklepów rybnych i dużych sieciach handlowych.
Warto się po nią wybrać w środę lub we czwartek - wtedy najczęściej są dostawy ryb i owoców morza. Jeśli nie mamy grilla możemy po prostu usmażyć ją w całości na patelni lub upiec w piekarniku.

Składniki dla 2 osób:

2 średnie, świeże makrele
cytryna
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
szczypta świeżego tymianku i rozmarynu
świeżo zmielony pieprz
sól morska
łyżka oleju z pestek winogron


Przygotowanie:

Oczyszczoną rybę dokładnie solimy z każdej strony. Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z ziołami, otartą skórką z połowy cytryny i smarujemy rybę od wewnątrz. Posmarowaną olejem rybę grillujemy 2-3 minuty z każdej strony. Na koniec ozdabiamy ćwiartką z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz