Świeża makrela z grilla nie ma sobie równych!:)
Od jakiegoś czasu jest dostępna w większości sklepów rybnych i dużych sieciach handlowych.
Warto się po nią wybrać w środę lub we czwartek - wtedy najczęściej są dostawy ryb i owoców morza. Jeśli nie mamy grilla możemy po prostu usmażyć ją w całości na patelni lub upiec w piekarniku.
Składniki dla 2 osób:
2 średnie, świeże makrele
cytryna
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
szczypta świeżego tymianku i rozmarynu
świeżo zmielony pieprz
sól morska
łyżka oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Oczyszczoną rybę dokładnie solimy z każdej strony. Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z ziołami, otartą skórką z połowy cytryny i smarujemy rybę od wewnątrz. Posmarowaną olejem rybę grillujemy 2-3 minuty z każdej strony. Na koniec ozdabiamy ćwiartką z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz