wtorek, 4 września 2012

GAZPACHO Z MELONA

Pyszne, świeże i orzeźwiające gazpacho z melona to bardzo fajny pomysł na lato:)
Ja zdecydowanie preferuję wersję pikantną :)

Składniki:

Melon miodowy lub hiszpański
3 dojrzałe pomidory
średni ogórek bez skórki i pestek
świeża, czerwona papryczka chilli
6 listków bazylii
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina 
łyżka brązowego cukru
szczypta sproszkowanego curry i kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
kromka suchej, pokruszonej bagietki
sól, pieprz

Przygotowanie:




Obrane ze skóry i pestek warzywa i owoce miksujemy razem z ziołami, przyprawami i chlebem na aksamitną emulsję.
 Następnie chłodzimy zupę w lodówce co najmniej 3 godziny.
Podajemy ze świeżą bazylią lub kolendrą i kroplami oliwy lub śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz