Pyszne, świeże i orzeźwiające gazpacho z melona to bardzo fajny pomysł na lato:)
Ja zdecydowanie preferuję wersję pikantną :)
Składniki:
Melon miodowy lub hiszpański
3 dojrzałe pomidory
średni ogórek bez skórki i pestek
świeża, czerwona papryczka chilli
6 listków bazylii
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
łyżka brązowego cukru
szczypta sproszkowanego curry i kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
kromka suchej, pokruszonej bagietki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane ze skóry i pestek warzywa i owoce miksujemy razem z ziołami, przyprawami i chlebem na aksamitną emulsję.
Następnie chłodzimy zupę w lodówce co najmniej 3 godziny.
Podajemy ze świeżą bazylią lub kolendrą i kroplami oliwy lub śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz