wtorek, 4 września 2012

CUKINIA FASZEROWANA CIELĘCINĄ

Cukinia to takie niedoceniane warzywo z wielkim potencjałem. Ja najbardziej lubię młode małe cukinie na surowo z sokiem z limonki i oliwą lub odmianę okrągłą, słodką i delikatną w smaku:) Możecie je podawać duszone z cebulką, masłem i tymiankiem, grillowane z czosnkiem i natką lub po prostu surowe w sałacie. Tym razem chcę Wam zaproponować wersję zapiekaną z cielęciną:)

Składniki dla 2 os.:

3 okrągłe cukinie
ok. 300 g mielonej cielęciny
1 jajko
średnia cebula
ząbek czosnku
szczypta tymianku 
szczypta sproszkowanego chilli
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka masła i oleju słonecznikowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
2 łyżki wody
pieprz, sól
kawałek tartego żółtego sera typu Gruyere
 
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Cukinie kroimy na pół, drążymy łyżką miąższ i lekko solimy.
Na maśle z oliwą podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i miąższ z cukinii a następnie dodajmy do mięsa. Farsz wyrabiamy starannie ręką wraz z przyprawami, jakiem, koncentratem, wodą i musztardą.
Faszerujemy cukinie i posypujemy startym serem.
Pieczemy ok 35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz