Łatwe i szybkie ciasto czekoladowe to klucz do sukcesu:)
Nie musicie dodawać orzechów możecie dodać suszone wiśnie, rodzynki, daktyle lub po prostu zrobić ciasto bez dodatków.
Składniki dla formy okrągłej 24 cm:
240 g gorzkiej czekolady
125 g masła
6 jajek
250g brązowego cukru
60 g mąki
4 łyżki kawy espresso
50 g pokruszonych i uprażonych na patelni orzechów laskowych
Polewa:
łyżka masła
4 łyżki śmietanki kremówki
50 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić z masłem, espresso w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Białka ubić na sztywno a żółtka utrzeć z cukrem. Utarte żółtka dodawać po łyżce do czekolady i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę, białka i
bardzo delikatnie wymieszać. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy 45 min w 170 stopniach.
polewa:
wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy jeszcze ciepłe ciasto.
Zamiast polewy możecie posypać ciasto cukrem pudrem.
Ja lubię dekorować to ciasto kwiatami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz