wtorek, 4 września 2012

SPAGHETTI Z KALMARAMI W SEPII, CHILLI, BAZYLIĄ I CZOSNKIEM


Wspaniały, szybki makaron dla miłośników owoców morza...
Poprawia nastrój:)

Składniki dla 2 osób:
pół paczki makaronu spaghetti durum
6 łyżek wody z gotowania makaronu
2 świeże kalmary + saszetka sepii lub średnia puszka kalmarów w sepii ok 140 g
4 ząbki czosnku
2 szalotki lub mała cebulką
ok. 12 listków bazylii
łyżka posiekanej natki
świeża, czerwona papryczka chilli bez pestek
łyżka przecieru pomidorowego
4 łyżki masła
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

 Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 7 minut. W tym czasie siekamy szalotkę, chilli, czosnek i podsmażamy je na dużej patelni przez ok. 30 sekund na maśle. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kalmary z puszki wraz z sepią i smażymy jeszcze minutę (jeśli mamy świeże kalmary trzeba je osobno usmażyć na maśle przez około 3 min). Dodajemy do sosu łyżkę przecieru pomidorowego, mieszamy. Siekamy natkę z bazylią i dorzucamy na patelnię. Dodajemy makaron wraz z 6 łyżkami wody z gotowania. Skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i doprawiamy pieprzem  i mieszamy jeszcze ok. 30 sekund. 

Makaron podajemy ozdobiony listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz