poniedziałek, 3 września 2012

BAZYLIOWE KREWETKI FLAMBIROWANE PASTIS'em

To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na krewetki. 
Nauczył mnie go mój francuski przyjaciel:)
Smak jest niepowtarzalny!
Uwaga: uzależniają;)

Składniki na 2 osoby:

0,5 krewetek black tiger najlepiej surowych w skorupkach (szare) 
łyżka masła
1 ząbek czosnku
kilka kropli oleju słonecznikowego
ok 20 ml (pół kieliszka do wódki) anyżkowego alkoholu Pastis lub Ricard
2 łyżki śmietany 18 proc.
szczypta ziół prowansalskich
6 listków bazylii
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na maśle z olejem podsmażamy chwilę krewetki, aż  zrobią się pomarańczowe. Dodajemy posiekany czosnek, zioła prowansalskie, dolewamy Pastis i podpalamy patelnię, aż alkohol się wypali (uwaga: okap musi być wyłączony)
Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, śmietanę, sól i pieprz.

Podajemy z bagietką z masłem:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz