poniedziałek, 3 września 2012

ZUPA Z DYNI Z PARMEZANEM, IMBIREM I CHILLI

Uwielbiam tę zupę... nie tylko w długie, jesienne wieczory ale przez całą zimę. W sezonie często zamrażam pokrojoną w kostkę dynię dzięki czemu mogę cieszyć się zupą dyniową aż do wiosny:)
Ponieważ mój przepis jest absolutnie genialny postanowiłam podzielić się nim z Wami:) Gwarantuję, że ta zupa z łatwością oczaruje Waszych przyjaciół i rodzinę a przepis na pewno przekażecie dalej:)

Składniki:
ok. 1,5 kg dyni bez pestek i skóry
2 średnie marchewki 
duża cebula
2 szklanki mleka
3 szklanki bulionu drobiowego
4 łyżki koperku
3 łyżki cukru
2 łyżki masła 
pół łyżki suszonego tymianku
pół łyżki tartego korzenia imbiru
szczypta: zmielonej kolendry, pieprzu, soli, curry, gałki muszkatołowej
kawałek czerwonej papryczki chili bez pestek
6 łyżek śmietany 18 proc.

  Przygotowanie:

W dużym garnku podsmażamy na maśle posiekaną grubo cebulę, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę, suszone przyprawy, imbir, chili i zalewamy bulionem i mlekiem. Gotujemy aż dynia zacznie się rozpadać ok. 30 min, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawiamy cukrem, ew. solą i śmietaną. Dodajemy koperek i miksujemy.
Podajemy z płatkami parmezanu, świeżo zmielonym pieprzem i kroplami oliwy z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz