To idealna przekąska na piknik lub weekendowe spotkanie z przyjaciółmi:)
Ja uwielbiam wersję pikantną ale to ile dodacie chili zależy tylko od Was.
Pamiętajcie, że warzywa muszą być sezonowe - wtedy mamy gwarancję najlepszego smaku.
Składniki:
Ciasto: ok. 2 szklanki mąki, jajko, 1/4 szklanki mleka, pół szklanki ciepłej wody, 26 g drożdży, łyżka masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, (1/4 kostki) szczypta cukru i soli
Farsz: 1 średnia cukinia, 2 cebule, czerwona i żółta papryka, marchewka lub kawałek dyni, 3 ząbki czosnku, papryczka chili bez pestek, 8 listków bazylii, szczypta: oregano, cynamonu, zmielonych ziaren kolendry, pieprzu, sól, żółtko (białka nie wyrzucamy), łyżka octu balsamicznego, cukru i śmietany 18 proc.
Przygotowanie:
Rozpuszczamy w wodzie z cukrem i mlekiem drożdże, dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto odpowiednio dodając mąkę lub wodę. (Ja zaczynam wyrabianie ciasta w misce, potem przekładam je na blat) Odstawiamy żeby odpoczęło i przygotowujemy farsz.
Na oleju podsmażamy na złoto posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy posiekane w drobną kostkę warzywa ( ja siekam je w robocie), przyprawy i smażymy ok. 8 min. Następnie dodajemy cukier, ocet i podsmażamy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia,lekko chłodzimy, dodajmy żółtko i śmietanę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na posypanym mąką blacie rozwałkujemy cienko ciasto i wycinamy koła okrągłą miseczką o średnicy ok. 10 cm
Na połowę placuszka z ciasta nakładamy kulkę z farszu, brzeg smarujemy białkiem i sklejamy.
Przed upieczeniem pierożki smarujemy żółtkiem rozrobionym z łyżką wody i posypujemy kozieradką lub chili w płatkach.
Pieczemy ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz