czwartek, 6 września 2012

KONFITURA Z POMARAŃCZY

Jedna z moich ulubionych konfitur. Często dodaję ją przed upieczeniem do ciasteczek lub domowego cista. Nadaje wypiekom wspaniały aromat i kolor:)

Składniki:
Kilogram pomarańczy
2 cytryny
3 szklanki cukru

Przygotowanie:
Wyparzamy owoce gorącą wodą. Następnie ścieramy na drobnej tarce skórkę z 1,5 pomarańczy i jednej cytryny tak aby nie zetrzeć białej części, która jest gorzka.
Obieramy owoce z grubej skóry i cienkich wew. skórek i pokrojone wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem, dodajemy otartą wcześniej skórkę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy ok. 40 min. co jakiś czas mieszając aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji konfitury.
 Wypełniamy wcześniej wyparzone słoiki i odwracamy do góry dnem na ok 20 min aby odprowadzić powietrze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz